Videobelbedrijf Zoom krijgt veel kritiek op beveiligingsproblemen bij de vergadertool.
Verschillende rivalen proberen van de aandacht voor privacyproblemen gebruik te maken en de eigen vergadertools te promoten.
Microsoft en Cisco komen met voorbeelden om te laten zien dat Microsoft Teams en WebEx het een stuk beter voor elkaar hebben.
Volgens experts kan Zoom flink te lijden hebben onder de kritiek en de slimme manier waarop concurrenten nu hun alternatieven onder de aandacht brengen.
Ook Microsoft haakte maandag in op de privacyproblemen bij videobeldienst Zoom. Dat bedrijf is plotseling enorm populair en wordt nu geconfronteerd met een waslijst aan vragen over hoe het nu precies zit met de beveiliging.
In de afgelopen weken hebben critici de relatieve nieuwkomer er flink van langs gegeven vanwege beveiligingsfouten waardoor onbekenden bij vergaderingen konden binnendringen.
Zoom stuurde ook gebruikersgegevens naar Facebook en lekte duizenden e-mailadressen van gebruikers naar vreemden. Daarnaast zijn er nog vele andere kanttekeningen bij de videotool van het bedrijf.
‘Mensen moeten weten dat hun gesprekken privé blijven’
Zonder Zoom expliciet te noemen hintte Microsoft wel naar de problemen bij zijn rivaal en stak het softwarebedrijf uit Redmond de loftrompet over de eigen superioriteit.
"Meer dan ooit moeten mensen weten dat hun virtuele gesprekken privé blijven en veilig zijn", schrijft Jared Spataro, corporate vice president voor Microsoft 365, in een blogpost. "Bij Microsoft zijn privacy en beveiliging nooit een bijzaak."
Dit commentaar lijkt een toespeling op de recente reactie van Zoom-CEO Eric Yuan op de problemen. Yuan erkende dat het bedrijf "te snel ging" en "misstappen" heeft begaan.
Microsoft besprak ook hoe het een tactiek als 'Zoombombing' weet te voorkomen. Daarbij gaan trollen het internet af op zoek naar links van videoconferenties met als doel het lastigvallen van deelnemers aan die vergadering.
"Je bepaalt wie van buiten de organisatie rechtstreeks aan vergaderingen kan deelnemen en wie moet wachten tot iemand hen binnenlaat. Je kunt ook deelnemers verwijderen tijdens een vergadering", schrijft Spataro. "Geavanceerde kunstmatige intelligentie controleert chats om negatief gedrag zoals pesten en intimidatie te voorkomen."
Hoewel Microsoft uitlegt hoe het 'Zoombombing' aanpakt, is de situatie niet precies hetzelfde als die van Zoom. Dat bedrijf werd immers populair doordat het gratis te gebruiken is, hoewel het ook een betaalde service aanbiedt. Mensen die Teams van Microsoft gebruiken zijn daarentegen voornamelijk betalende, zakelijke, gebruikers.
Ook Cisco probeert een slaatje te slaan uit de problemen bij Zoom
Microsoft is niet de enige die met modder naar Zoom gooit. In een interview met Business Insider sloegen ook Cisco-managers de populaire nieuwe rivaal om de oren vanwege beveiligingsachterstanden.
"Onze klanten vragen zich af: Waar gaan mijn gegevens naartoe en wat gebeurt ermee? Hoe veilig is de interactie?", aldus Abhay Kulkarni, algemeen directeur van WebEx Meetings van Cisco.
Cisco kocht videoconferentiedienst WebEx in 2007, maar het bedrijf bestaat al sinds 1995. (Zoom-CEO Yuan was een van de eerste techneuten bij WebEx.)
Kulkarni zei dat je voor WebEx-vergaderingen een wachtwoord nodig hebt en dat ze kunnen worden vergrendeld. Het is ook moeilijker voor deelnemers om de meeting online te delen, zodat alleen het beoogde publiek meedoet aan de vergadering.
Jeff Seifert, Chief Technical Officer van Cisco, deed direct ook een duit in het zakje. "Transparantie is erg belangrijk", zei hij. "Dat is een essentieel onderdeel van wat beveiliging inhoudt."
Zooms rivalen kiezen een goed moment uit voor hun kritiek
De CEO van een zwaar beveiligde app voor webconferenties, Wickr, stelde dat de grote jongens zoals Microsoft en Cisco misschien wel beter zijn in het aanpakken van beveiligingsproblemen, maar dat ze in het algemeen niet veel beter zijn dan Zoom.
Ze lijken volgens Wallenstrom "allemaal behoorlijk op elkaar". Wickr biedt in tegenstelling tot andere platforms wel een volledige versleuteling van de berichten met end-to-end-encryptie. "Met een browsergebaseerd model is de cultuur van videoconferenties nu: 'Het kan nooit veilig, dus waarom zou u zich zorgen maken over beveiliging?'"
De rivalen van Zoom kiezen misschien wel een goed moment om hoog van de toren te blazen. Een beveiligingsexpert zegt dat Zooms klanten toch kunnen worden afgeschrikt door de steken die het bedrijf laat vallen.
"Het openbaar maken van meerdere kwetsbaarheden heeft Zooms positie als dé videochatsoftware op dit moment zeker ondermijnd. Er is veel schade aangericht", zegt Ted Kim, CEO van Private Internet Access. "Het lijkt erop dat veel bedrijven al op zoek zijn naar een alternatief."